ממרשמלו צלוי ועד תפוחי אדמה לוהטים: מה אוכלים בל"ג בעומר?

ל"ג בעומר הוא חג אהוב על ילדים ומבוגרים כאחד. ילדים נהנים במיוחד מהתקופה שלפני החג שבה הם עסוקים בלאסוף קרשים למדורה. מסורת ארוכת שנים זו, אהובה בעיקר בשל המנהג להבעיר מדורות ולשבת סביב לאש המחממת. וכמו כל חג יהודי, גם ל"ג בעומר נסוב סביב אוכל. נהוג להכניס לתוך המדורה תפוחי אדמה עטופים באלומיניום, לצלות מרשמלו ולעשות על-האש. מה משמעות החג לעם היהודי ולמה אנחנו חוגגים אותו באש ובאוכל? המשיכו לקרוא וגלו את התשובות.

מהו ל"ג בעומר?

ל"ג בעומר הוא היום השלושים ושלושה לספירת העומר, בו מציינים את סיום מנהגי האבלות של ספירת העומר. זהו חג יהודי קדום הנחגג עוד מהמאה ה-12, וקיבל את מעמדו כחג האהוב על ילדים, בעיקר לאחר הקמת מדינת ישראל. לגבי הסיבות לקיומו הדעות נחלקות. ל"ג בעומר על פי המסורת היהודית נחגג בשל כמה סיבות: יש הטוענים כי הוא נחגג כיוון שזהו יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי, יש הטוענים שבשל הפסקת המגפה שפגעה בתלמידיו של רבי עקיבא, ויש הטוענים כי יום זה מתקשר לניצחון בר כוכבא ולוחמיו על הרומאים. סביר להניח שזה שילוב של הנ"ל, והוא בכל זאת נחשב ליום טוב ולחשוב במסורת היהודית. מעבר להבערת מדורות ברחבי המדינה, ישראלים רבים נוהגים לציין את החג בעלייה למירון לקברו של הרשב"י, לערוך חלאקה לילדים שנולדו בספירת העומר ולשחק במשחקי חץ וקשת שהיו נהוגים בימי בר כוכבא.

 

 

מה אוכלים בל"ג בעומר?

כמיטב המסורת היהודית, גם ל"ג בעומר נחגג באכילה, והפעם אל מול המדורה. ישיבה בצוותא מול המדורה וזריקת תפוחי אדמה עטופים לתוך המדורה היא מסורת שהשתרשה עמוקות בתודעה הישראלית. הוצאת תפוחי האדמה מהאש בעזרת מקלות וקילוף נייר האלומיניום מהם היא חלק מהנה בערב ל"ג בעומר. גם שיפוד של מרשמלו צבעוניים והמסתם באש זו פעילות אהודה בקרב ילדים קטנים, ולא רק. נגיסה במרשמלו השרוף למראה בקול מפצפץ מגלה מרשמלו נוזלי וחמים שנמס בפה. פעילות נוספת בערב ל"ג בעומר הנהוגה בעשורים האחרונים היא "למנגל". ישראלים אוהבים על-האש והאמת, שזו פעילות שהיא חלק מרוב חגי ישראל. ישיבה אל מול האש המחממת ואכילת בשרים מושלמות בערב ל"ג בעומר. המבורגרים, נקניקיות, סטייקים ופרגיות הם מהבשרים הכשרים האהובים ביותר על ישראלים. אפשר גם להכין סיר מלא בכל טוב, כמו אורז, חיטה, בשר ותפוחי אדמה מתובלים ולהניח אותו על האש למשך הערב. בסוף הערב ניתן לחלוק אותו עם חברים ומשפחה ולחמם את הלב והבטן.

הצעות בטיחות

ישיבה אל מול המדורות יכולה להיות מהנה, אך גם מסוכנת ביותר. צריך לדעת כיצד להימנע מאסונות פוטנציאליים ולשמור על חיי אדם ועל הסביבה שלנו.

  • מעגל אבנים: צרו מעגל מאבנים מסביב למדורה במרחק ביטחון כדי שאף אחד לא יתקרב מידי לאש.
  • חומרי בערה: הימנעו משימוש בחומרי בערה בזמן שהאש דולקת. חומרים מסוימים עלולים לגרום להתפוצצות האש ולפיזור חלקיקים לעבר הסובבים.
  •  בחירת מקום: בחרו במקום מתאים להדלקת אש, כמו שטח חולי ללא עשבים. יש רוחות רבות בתקופה זו והאש עלולה להתפשט אל העשבים ולסכן את האנשים והסביבה.
  • נעלו נעליים סגורות: בסביבת המדורה עלולים להיות קרשים שיש בהם מסמרים. זכרו לנעול נעליים סגורות היטב ולהסתכל טוב על מה אתם דורכים.
  • כבו את האש: בסיום הערב זכרו לכבות את האש בעזרת חול או מים. שימו לב שהאש כבתה לחלוטין לפני שאתם עוזבים את המקום.

סיכום

ל"ג בעומר הוא חלק נכבד במסורת היהודית והישראלית והוא אהוד במיוחד בקרב ילדים. אסיפת קרשים לקראת ערב החג ובניית המדורה והבערתה הם שעושים את החג למהנה במיוחד. המאכלים הנהוגים מול המדורה מוסיפים גם ממד של הנאה, שכן צליית שיפודי המרשמלו וזריקת תפוחי אדמה למדורה מזכירים לכולנו את הילד שבתוכנו. צליית בשרים על האש היא תוספת מוכרת לחג זה אשר משפרת את הישיבה אל מול האש. כשאתם מתכוננים לערב החג זכרו לשמור על בטיחות האנשים וגם על בטיחות הסביבה שבה אתם חוגגים. בחרו במקום נוח וללא עשבייה, צרו מעגל אבנים מסביב למדורה והימנעו משימוש בחומרי בערה, נעלו נעליים סגורות וזכרו לכבות את האש בסיום הערב. כך תבטיחו ערב מהנה ובטוח המלא במאכלים טובים ובאווירה טובה.

נגישות