מדריך מקיף במיוחד: כל מה שצריך לדעת על כורכומין

כורכומין

אם אתם רגילים להתייחס לכורכום בעיקר כאשר מכינים אורז צהוב או תבשיל עוף, הגיע הזמן להבין שאותו צמח שמשתייך למשפחת הגינג'ר ושנמצא בשימוש במשך אלפי שנים, בין היתר מככב בתחום הרפואה ונחשב כאחד הצמחים היותר נחקרים ברחבי העולם. הכורכום ידוע בשלל תכונות בריאותיות. הוא אנטי דלקתי, נוגד חמצון, אנטי סרטני, תומך במערכת העיכול, נחשב כמשכך כאבים, יעיל בטיפול בדלקת שריר הלב ובטרשת נפוצה, הוא אנטי אלרגי, נחשב כטיפול יעיל כנגד ירידה קוגניטיבית ואף מסייע להילחם במחלת האלצהיימר ובתחושת דיכאון. כל זאת מוביל את הכורכום להפוך לתוסף מזון רב חשיבות.

החומר הפעיל – כורכומין

בעוד שהכורכום הוא הצמח עצמו, הכורכומין הוא החומר הפעיל. מדובר בתוסף מזון שמציע כל מה שטוב בצמח, ועל כן הרפואה הטבעית מעניקה לו מקום של כבוד. כמו כן, לעומת הכורכום, כורכומין מתפרק יותר טוב בגוף, ועל כן אם רוצים להפיק את המרב, טוב לדעת שבין היתר אפשר להשיג כורכומין גם בצורת תוספים, ואף קיימים מגוון סוגים. יש כאלו בעלי יכולת ספיגה מוגברת, יש כאלו שנחשבים כשרים, יש כאלו שיותר זולים מאחרים, יש כאלו שאינם מכילים שמרים, יש כאלו שמכילים תוספים וכדומה, כך ששווה לערוך מחקר מקדים.

כיצד צורכים כורכומין?

בצמח הכורכום יש רק כ 4% כורכומין, ועל כן אם רוצים ליהנות מסך היתרונות הבריאותיים שניתן להשיג, יש לקחת תוספי תזונה שמציעים למעלה מ90% מהחומר הפעיל, כאשר נהוג ליטול באמצעות בליעה. כמו כן, רוב הקפסולות יכילו רכיבים פוספוליפדים, מדובר בפרמטר רב חשיבות. מדוע? רכיבים פוספוליפידים מסייעים לחומר הפעיל להיספג כראוי בגוף. במקביל, ניתן למצוא תמצית נוזלית, אך יש להבין שזו פחות מומלצת, כיוון שהיא מכילה את צמח הכורכום בשלמותו, ולא רק את החומר הפעיל. מכאן שתמצית כורכום גם פחות אפקטיבית וגם נספגת פחות טוב בגוף.

גם טעים וגם בריא

אם לרגע נחזור למקור, נמצא שצמח הכורכום משרת לא מעט מנות נהדרות וכמובן שגם בריאות. הכורכום מגיע אלינו כשורש או כאבקה. הוא מתבל שלל מאכלים ואף ידוע כחומר משמר. רבים מעריכים את עוצמות הטעם שהוא מכיל, ואת העובדה שהוא עשיר בברזל, סידן, מגנזיום , זרחן, אבץ, ויטמין B3, אשלגן ושלל מינרלים נוספים. מכאן שנהוג להוסיף אותו לשלל מרקים, קטניות, ירקות, תבשילי עוף וכמובן שגם במנות קרי הוא מככב. עם זאת, אם נשלב לרגע בין העולמות הקולינריים לעולמות הרפואה, נציין שגם ניתן להכין ממנו תרופה ביתית. להלן המלצה פשוטה: אם מקוררים, לוקחים 2 כפות כורכום ומחבת יבשה. מחממים את הכורכום על אש קטנה, עד שעולים אדים. כשזה קורה לוקחים מגבת, שמים על הראש ועומדים מעל. מחזיקים מעמד כ5 דקות תוך כדי שנושמים את האדים, ומהר מאוד מוצאים שהאף נפתח.

חשוב לבדוק

באופן כללי מדובר בתוסף טבעי שאין בעיה ליטול אותו. עם זאת, רצוי לבדוק שאותו תוסף תזונה אינו מכיל תוספות בעייתיות כגון פפרין. רכיב זה אומנם מסייע בספיגת החומר הפעיל, אך במקביל הוא גם עשוי להוביל למגוון תופעות לוואי. מכאן כאשר עומדים לבחור תוסף תזונה, יש לבדוק 4 פרמטרים: כמה אחוזי כורכומין קיימים במוצר, האם קיימים תוספי פוספוליפדים (רצוי!), כמה אחוזי פיפרין קיימים (לפי משרד הבריאות אין להתיר יותר מ 5 מ”ג פיפרין בקפסולה) ובנוסף יש לבחון האם המוצר נחשב איכותי מבחינת ספיגה. עוד נציין שלמרות שמדובר בתוסף תזונה סופר בריא וטבעי, אין ליטול יותר מהרצוי – היעזרו בהמלצה שמופיעה על גב האריזה.

נגישות