מה הקשר בין אוכל לבין הפרעות שינה?

הפרעות שינה

לשינה שלנו יש אפקט משמעותי על איכות החיים, וזאת בשל העובדה כי לשינה איכותית יש השפעה מיטיבה על רמת הריכוז, ערנות וכן תפקוד ברמה היומיומית. למעשה, רבים אינם מודעים לעובדה כי הפרעות שינה הן אחת מההפרעות הנפוצות ביותר במאה ה 21, כאשר ע"פ הערכות אלפי בני אדם מאובחנים מדי שנה עם הפרעת שינה בדרגת חומרה משתנה. אחד הפרמטרים שמשפיעים באופן ישיר על איכות השינה ועל הפרעת שינה היא התזונה. מאכלים מסוימים עלולים לגרום  למצב של עוררות יתר, מאחר והם מעוררים את מערכת העיכול. מזון מתועש כמו גם מטוגן יוצרים תחושה של כובד שמגיעה לידי ביטוי גם בתהליך ההירדמות. זאת ועוד, גם לזמן הארוחה יש השפעה על השינה מאחר וארוחה "כבדה" כשעתיים לפני השינה גורם לשינוי במנגנון השעון הביולוגי, וסימוכין לקביעה הזו ניתן לראות במחקר שפורסם בשנת 2007 ופורסם באתר של קופת החולים מכבי אשר קבע כי אכילה עודפת משפיעה באופן ישיר על היכולת להירדם כמו גם לישון לאורך כל הלילה.

כיצד מטפלים בהפרעת שינה?

כפי שציינו בתחילת הסקירה, הפרעת שינה היא הפרעה נפוצה ומוכרת שעלולה להתרחש בכל גיל ובוודאי בגילאים מבוגרים. בשלב הראשון רצוי לקרוא עוד על הפרעות שינה, וזאת מתוך מטרה לקבל ידע אותו תוכלו לממש לטובת יצירת שינויים שיובילו בסופו של דבר לשינה עמוקה ורציפה. אחד מהשינויים הראשונים אותם תידרשו לבצע הם שינויים בהרגלי התזונה שלכם. מומלץ להפחית ככל האפשר בצריכה של מזון מטוגן כמו גם עתירי שומן מהחי, מאחר והם גם גורמים לעלייה במשקל אבל גם משפיעים על הוויסות הביולוגי של מגנון השינה במוח. לצד זה, עדיף להימנע מאכילה לפני השינה של מוצרי חלבון מאחר וארוחה כזו עלולה להפריע לתהליך ההירדמות מאחר ולוקח זמן למערכת העיכול לעכל את החלבונים. אולם, מזון העשיר בפחמימות מורכבות כמו למשל דגנים מלאים, בוטנים, ביצים, חומס ושעועית מומלצים מאוד לטובת טיפול בהפרעת שינה, מאחר והם מתעכלים במהירות כמו גם מעניקים תחושה של קלילות שאותה ניתן ליישם גם לטובת תהליך הירדמות מהיר ואיכות שינה משופרת.

המלצות תזונה לטובת התמודדות עם הפרעת שינה

אם אתם מתלבטים לגבי ההרכב התזונתי המתאים לכם, רצוי לתאם תור עם תזונאית מתוך מטרה ליצור תוכנית תזונה בהתאמה אישית לגיל, משקל וכן לאורח החיים. קופות החולים מציעות למבוטחים סבסוד מלא או חלקי בעבור יצירת תוכנית תזונתית המלווה בייעוץ מקצועי, כל זאת מתוך מטרה להתמודד עם הפרעת השינה וליצור בהתאם לכך גם איכות חיים משופרת. מומחים בתחום התזונה ממליצים על שילובים הכוללים בין היתר ביצה עם טוסט, אורז עם עדשים, קרקרים מדגנים מלאים עם ממרח גבינה וכן דגנים עם קערת חלב. מדובר באופציות אותן אפשר ליישם כבר עכשיו בשעות הערב, אולם צריך להקפיד ולאכול עד כשעתיים לפני שנכנסים למיטה. בכך, ניתן ליצור שיפור משמעותי הן ביכולת להירדם והן ברציפות השינה, אולם במידה ואתם מבחינים כי אין שינוי ממשי נדרש לפנות לרופא אשר ידע לבנות בעבורכם תוכנית טיפול פרטנית העשויה לכלול תרופות.

לסיכום

לאוכל שלכם יש השפעה ישירה על השינה. כאשר מבצעים שינויים בהרגלי התזונה כמו גם יוצרים סביבת שינה איכותית יותר, אפשר להתגבר על ההפרעה ובהתאם לכך ליצור איכות חיים משופרת שתגיע בזכות רמת ערנות גבוהה כמו גם פרודוקטיביות בכל תחומי החיים. זכרו, אין מדובר בגזרת גורל אלא בהפרעה שבה ניתן לטפל, גם באמצעות שינוי תזונתי.

נגישות