כיצד תזונה לקויה עלולה לגרום לאובדן שיער?

האם אי פעם מצאתם את עצמכם נבהלים מכמות השיער שנשר לכם לאחרונה? ואולי תהיתם אם זה משהו שאתם עושים לא נכונה. באופן מפתיע, התזונה שלכם אכן יכולה להשפיע על בריאות השיער שלכם ולהגן עליו מפני נשירה, או לחלופין, לתרום לאובדן השיער. אומנם יש סיבות שונות לנשירת שיער, אבל מהתפקיד של התזונה בזה לעיתים קרובות מזלזלים. במאמר זה נעמיק באופן שבו התזונה שאתם צורכים יכולה להיות המפתח להבנת בריאות השיער שלכם.

הבנת יסודות צמיחת השיער

כדי להבין כיצד תזונה משפיעה על בריאות השיער, חיוני להבין תחילה את יסודות צמיחת השיער. שיער צומח מזקיקים הנמצאים מתחת לפני העור. זקיקים אלה זקוקים לאספקה מספקת של חומרים מזינים כדי לייצר קווצות שיער בריאות. אם לגוף חסרים חומרים מזינים חיוניים אלה, תהליך צמיחת השיער יכול להתעכב.

חומרים מזינים החיוניים לשיער בריא

יש סיבה לכך שמומחים שמים דגש על תזונה מאוזנת. חומרים מזינים שונים ממלאים תפקידים ספציפיים בתפקוד הגוף שלנו, כולל בבריאות השיער. הנה כמה חומרים מזינים חיוניים ותפקידם בשמירה על שיער בריא ושופע:

  • חלבון: השיער מורכב בעיקר מחלבון, במיוחד קרטין. צריכת חלבון לא מספקת עלולה להחליש את השיער, להפוך אותו לשביר ולהוביל לאובדן שיער.
  • ברזל: הוא ממלא תפקיד מרכזי באספקת חמצן לזקיקי השיער. מחסור יכול לשבש את אספקת החמצן הזו, ולהשפיע על צמיחת השיער.
  • ויטמינים: ויטמינים כגון A, C, D ו-E, ביוטין, ניאצין וחומצה פולית חיוניים לבריאות השיער. הם מסייעים בצמיחת שיער, חוזק וברק. בלעדיהם, השיער יכול להיות חלש, ובסופו של דבר לנשור.
  • חומצות שומן אומגה 3: אלו חיוניות לבריאות הקרקפת. מחסור בהן עלול לגרום לקרקפת יבשה וכתוצאה מכך לשיער יבש יותר.
  • אבץ: מסייע בתיקון רקמת השיער ושומר על בלוטות השומן העוטפות את הזקיקים פועלות כראוי.

 

הקשר בין תזונה ואובדן שיער

עכשיו שאנחנו יודעים מה החומרים המזינים החיוניים לבריאות השיער, קל לראות איך תזונה לקויה יכולה להוביל לבעיות שיער. תזונה החסרה את החומרים המזינים שהוזכרו לעיל, בין אם באמצעות בחירות מזון לקויות או דיאטה מגבילה, יכולה לתרום להידלדלות שיער או לנשירתו.

למשל, דיאטות כאסח או דיאטות אופנתיות שמבטיחות ירידה מהירה במשקל. בדיאטות אלה לעיתים קרובות חסרים חומרים מזינים חיוניים והן יכולות לגרום לאובדן שיער פתאומי ומשמעותי. באופן דומה, מי שמבטלים או מגבילים מאוד קבוצות מזון מסוימות, כמו צמחונים או טבעונים שאינם מאזנים את התזונה שלהם, עלולים להיות בסיכון. תופעת ההתקרחות אינה קשורה אך ורק לבחירות תזונתיות דרסטיות. אפילו אנשים שצורכים תזונה רגילה אך מפספסים חומרים מזינים ספציפיים עלולים להתמודד עם בעיות הקשורות לבריאות השיער.

השפעת המזון על מחזור צמיחת השיער

תזונה לקויה לא משפיעה רק על המצב הנוכחי של השיער שלכם, אלא גם על מחזור צמיחת השיער הטבעי. השיער עובר שלבים שונים:

  • אנגן (שלב הצמיחה)
  • קטגן (שלב מעבר)
  • טלוגן (שלב המנוחה)
  • אקסוגן (שלב הנשירה)

מחסור בחומרים מזינים חיוניים יכול לדחוף את זקיקי השיער בטרם עת לשלב המנוחה, מה שמוביל לנשירת שיער רבה מהרגיל. זה יכול גם להאריך את הזמן שלוקח לשיער חדש לצמוח, וכתוצאה מכך נוצר דילול ניכר.

האם אפשר להפוך את הנזק שנגרם לשיער?

נקודת האור כאן היא שנשירת שיער כתוצאה מתזונה לקויה היא הפיכה. הנה מה שניתן לעשות:

  • תזונה מאוזנת: תנו עדיפות לתזונה מאוזנת ועשירה בחלבון, ברזל, ויטמינים, חומצות שומן אומגה 3 ואבץ. ניתן להשיג זאת על ידי שילוב מגוון מזונות כמו בשר רזה, דגים, פירות, ירקות, בארוחות הצוהריים ואגוזים, זרעים ודגנים מלאים בארוחות הבוקר והערב.
  • תוספי תזונה: אם אתם חושדים שאתם סובלים ממחסור בחומרים מזינים ספציפיים, התייעצו עם גורם רפואי מוסמך. הוא עשוי להמליץ על תוספי מזון כדי לגשר על הפער התזונתי.
  • שתיית מים: שתו מים בשפע. שתייה ממלאת תפקיד עקיף בבריאות השיער על ידי תמיכה בתפקודי הגוף הכלליים.
  • הגבילו מזונות מעובדים: מזונות עשירים בסוכר, מלח ושומנים לא בריאים עלולים להוביל לבעיות בריאותיות אחרות המשפיעות בעקיפין על בריאות השיער. יש לשאוף למזונות מלאים ולהמעיט בצריכת מוצרים מעובדים.
  • ייעוץ מקצועי: אם אינכם בטוחים לגבי בריאות השיער שלכם, פנו לייעוץ מרופא עור או טריקולוג. הם יכולים לספק הדרכה מותאמת אישית על פי הצרכים האישיים.

לסיכום

בעוד שנטיות גנטיות וגורמים סביבתיים משפיעים על בריאות השיער, אין לזלזל בכוחה של התזונה. השיער שלנו, שנתפס לעיתים קרובות כתכונה אסתטית בלבד, משמש כאינדיקטור חושפני לבריאות הפנימית שלנו. על ידי בחירה מודעת של מזונות עשירים בחומרים מזינים חיוניים, אנו לא רק מזינים את גופנו אלא גם מחזקים את שיערנו מפני הידלדלות ואובדן מיותרים. לעומת זאת, בחירות תזונתיות לקויות באופן עקבי עלולות להוביל להשלכות נראות לעין על הקרקפת שלנו. כאשר אנו שמים בראש סדר העדיפויות את הרווחה הכללית שלנו, בואו נזכור גם שהחיוניות, הברק והחוזק של השיער שלנו שזורים באיכות הארוחות שלנו.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות