משנים תזונה: התמודדות עם מחלת הקרוהן

עבור אנשים החיים עם מחלת קרוהן, הקשר בין האוכל שהם צורכים לבין איך שהם מרגישים הוא קריטי, ולעיתים קרובות דורש תשומת לב קפדנית לפרטים. כל ביס יכול להרגיע או להחמיר את מצבם. מאמר זה נועד לשפוך אור על האתגרים התזונתיים שחולי קרוהן עומדים מולם מדי יום. במאמר זה ניכנס לעולם הקרוהן ונבין כיצד בחירות תזונתיות משחקות תפקיד מרכזי בניהול ובהקלה פוטנציאלית של התסמינים של מצב מורכב זה.

הקשר בין תזונה למחלת קרוהן

מערכת העיכול היא המקום שבו מתרחשת ספיגת חומרים מזינים ממזון. עם זאת, כאשר מישהו סובל ממחלת קרוהן, חלקים מסוימים של מערכת זו עשויים להיות מודלקים, מה שמוביל לבעיות בעיכול ולכאבים. התוצאה עשויה להיות חוסרים תזונתיים, שמאוחר יותר עלולים להחמיר את התסמינים של המחלה. קרוהן היא מחלת מעי דלקתית כרונית, מה שאומר שיש דלקת מתמדת בחלקים של מערכת העיכול. בעוד הגורם המדויק לדלקת זו אינו ידוע, גורמים תזונתיים יכולים להשפיע על חומרת ההתלקחויות ותדירותם. מזונות שמגרים את רירית המעי יכולים לעורר או להחמיר תסמינים, ואילו מזונות עדינים למערכת העיכול יכולים לעזור להקל על התסמינים.

המלצות תזונתיות חיוניות

  • תנו עדיפות למזונות קלים לעיכול: עבור חולי קרוהן רבים, מזונות סיביים, במיוחד ירקות טריים מסוימים, יכולים להיות מאתגרים לעיכול. בחירה בירקות מבושלים או מאודים, שהם רכים יותר, יכולה להיות טובים יותר למערכת העיכול. באופן דומה, דגנים מזוקקים עשויים להיות קלים יותר לעיכול מאשר דגנים מלאים עבור חלק מהחולים.
  • הקפידו על שתיית מים: שלשולים, תסמין שכיח במחלת קרוהן, עלולים להוביל להתייבשות. הקפידו על צריכה קבועה של נוזלים, בעיקר מים אך גם פירות טריים, לאורך כל היום. הימנעו או הגבילו משקאות המכילים קפאין, שכן הם עלולים לגרום להתייבשות ולפעמים לגירוי המעיים.
  • עקבו אחר צריכת מוצרי חלב: חולי קרוהן הם רגישים ללקטוז, מה שאומר שמוצרי חלב עלולים לגרום לאי נוחות במערכת העיכול. מומלץ להגביל או להימנע מצריכת מוצרי חלב, ואם צריכת הסידן הופכת לדאגה, שקלו חלופות מועשרות שאינן חלביות כמו חלב שקדים או חלב סויה.
  • הימנעו ממזונות שומניים: מזונות עתירי שומן עלולים להחמיר שלשולים אצל חלק מחולי קרוהן. הגבלת מזונות מטוגנים, חמאה, שמנת ופריטי מזון שומניים אחרים עשויה לעזור לווסת את התסמינים טוב יותר.
  • מזונות עתירי סיבים: בעוד סיבים מועילים עבור רבים, במחלת קרוהן, במיוחד במהלך התלקחות, מזונות עשירים בסיבים עלולים להגביר את התסמינים. אם זה המקרה, כדאי לשקול דיאטה דלת שאריות והגבלת מזונות עשירים בסיבים עד שהתסמינים שוככים.

 

תוספים

עקב ספיגה לקויה של חומרים מזינים, חולי קרוהן רבים עשויים להזדקק לתוספים כדי להבטיח שהם מקבלים את כל החומרים המזינים החיוניים. בין החוסרים הנפוצים ויטמין B12, ברזל, סידן, ויטמין D, אבץ וחומצה פולית.

  • ויטמין B12: לעיתים קרובות, אזור המעי המושפע על ידי קרוהן אחראי על ספיגת B12. מחסור יכול להוביל לאנמיה ולעייפות. במקרים כאלה, זריקות B12 או תוספי מינון גבוה עשוי להינתן.
  • ברזל: דימום מעיים כרוני עלול לגרום לאנמיה מחוסר ברזל. תוספי ברזל יכולים לעזור תחת פיקוח רפואי, שכן הם יכולים לגרות את המעיים.
  • סידן וויטמין D: במיוחד אם אתם נמנעים ממוצרי חלב מגבילים אותם, תוספי סידן וויטמין D יכולים להיות חיוניים לשמירה על בריאות העצם.
  • חומצה פולית: תרופות מסוימות למחלת קרוהן יכולות להפחית את רמות החומצה הפולית בגוף. תוסף יכול לעזור להחזיר את האיזון.

חשיבות הפרסונליזציה

חשוב להבין שהחוויה של כל אדם עם מחלת קרוהן היא ייחודית. מה שעובד עבור אדם אחד לא בהכרח יעבוד עבור אדם אחר. ניהול יומן מזון, רישום מה אוכלים וכל התסמינים הבאים אחרי, יכול להיות מועיל. עם הזמן, רשומה זו יכולה לעזור לאתר מזונות ספציפיים או קבוצות מזון המפעילים או מחמירים תסמינים.

התייעצות קבועה עם דיאטנים או תזונאים שמבינים את מחלת קרוהן יכולה להיות מועילה. הם יכולים לעזור להתאים המלצות תזונתיות לצרכים הספציפיים של החולה, להבטיח תזונה בריאה תוך מזעור אי הנוחות.

לסיכום

עם ידע והבנה חדה של הגוף שלהם, אנשים עם מחלת קרוהן יכולים לקבל החלטות תזונתיות מושכלות, ולהפוך את הארוחות היומיות שלהם ממלכודות פוטנציאליות למזון תומך. על ידי אימוץ גישה הוליסטית המושרשת בבחירות תזונתיות מושכלות ומותאמת לצרכים האישיים, ניתן לא רק לנהל אלא לשגשג למרות האתגרים שמציבה מחלת קרוהן.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות