ברכת המזון – מתי ועל מה מברכים אותה?

להיות אדם יהודי מאמין פירושו למלא אחר סט חוקים ברור. כל אדם שרוצה למלא אחר תרי״ג מצוות יודע שיש לערוך שינויים באורח החיים לרבות נושאים של משפחה וזוגיות, כשרות, שמירת שבת וכמובן תפילות וברכות ברגעים מסוימים במהלך היום ובמהלך השנה. עם זאת, עצם זה שאותן המצוות הן בגדר חוקים וכללים לא אומר שזה לא נכון לחקור, להעמיק ולנסות להבין בדיוק מה עומד מאחוריהן. במהלך היום יום של האדם היהודי יש לא מעט רגעים בהם נדרש לתפילה או ברכה וזה בהחלט חשוב להבין את הרקע לדברים הללו. אנו רוצים לדבר כעת על אחת הברכות הנפוצות והמוכרות – ברכת המזון. מדוע מברכים אותה, מי צריך לומר ומתי? בואו ננסה להבין יחד ונתחיל דווקא בשאלה היכן ניתן למצוא את הברכה.

ברכת המזון – היכן ניתן למצוא אותה?

ברכת המזון נמצאת במגוון של סידורים ובמסעדות ובתי אוכל המנוהלים על ידי אנשים יראי שמיים לרוב ניתן למצוא עותקים שלה באזור ההסעדה. עם זאת כמובן שיהיו לא מעט מקרים בהם היא לא תהיה זמינה לנו כאשר נצטרך אותה ושווה לדעת שהיום זו בכלל לא בעיה. כיום ניתן למצוא את ברכת המזון וכן תפילות וברכות אחרות באינטרנט ואנו ממליצים בחום על אתר כיפה שמרכז בצורה מרוכזת מגוון תפילות וברכות. לברכת המזון נוסח ספרדי ונוסח אשכנזי אפשר להיכנס לקישור הזה מתי שצריך וכמובן שגם אפשר להדפיס אותה ולשמור אצלכם עותק פיזי.

על ברכת המזון

ברכת המזון היא ברכה אחרונה הנאמרת על פי ההלכה בסיום כל ארוחה שבה נאכל לחם בכמות משביעה. מקורה של הברכה הזו היא בתורה והיסוד שלה הוא הודיה לקדוש ברוך הוא על המזון הכשר שלנו שנתן לנו ועל ההבנה כי הבריאות והתזונה שלנו הן דברים שאנו מקבלים ממנו.

אילו מאכלים מחייבים בברכה?

במשנה קיימת מחלוקת לגבי השאלה הזו. על פי רבן גמליאל מדובר על מאכלים שכוללים אחד יותר משבעת המינים. רבי עקיבא סבור מנגד סבור היה כי יש לברך בכל ארוחה שהיא גדולה ועיקרית וכאשר האכילה מביאה לשובע. עם השנים נתקבלה כהלכה דעתם של חכמים שמדובר על כל ארוחה שכוללת לחם או נגזרות שלו. חשוב לשים לב שכיום לא מדובר אך ורק על לחם הלכה למעשה אלא על כל מזון שהוא העשוי מקמח כמו פיצה, בורקס וכדומה.

 

 

איזו כמות מחייבת בברכה?

על פי התורה הכמות המחייבת בברכה היא כל כמות שהיא המביאה אדם לתחושת שובע. עד היום קיימת מחלוקת באשר לשאלה הזו וישנן גישות שונות, אך נראה כי מרבית החכמים מסכימים שאם מדובר על ארוחה ממנה אדם שבע, גם אם צרך בה כמות מינימלית של לחם (ההגדרה היא ״כזית״) אזי יש לברך את ברכת המזון.

מי מחויב בברכת המזון?

בניגוד לברכות ותפילות אחרות שהן בלעדיות לגברים בלבד או לנשים בלבד, ברכת המזון היא כזו בה מחויבים גברים ונשים כאחד.

תוכן הברכה

ברכת המזון מורכבת מארבעה חלקים עיקריים קבועים:

  • ברכת הזן – הודיה לבורא על השפע שהוא נותן לנו.
  • ברכת הארץ – על מצוו ברית המילה, התורה ומצוותיה.
  • ברכת בונה ירושלים – תפילה על מלכות בית דוד ועל בניין ירושלים.
  • ברכת הטוב והמטיב – תפילה הודיה לקדוש ברוך הוא על הטוב שעשה, עושה ויעשה למען עם ישראל.

לסיכום

כעת אתם יודעים מתי יש לברך את ברכת המזון ומדוע. נזכיר שאת כל הנוסחים תוכלו למצוא באתר כיפה.

נגישות