לפני האוכל: כל מה שצריך לדעת על מנהג נטילת הידיים לפי היהדות

היהדות כידוע עוסקת בנושאים פילוסופיים עמוקים ומורכבים, אך מנגד גם יודעת לגעת בדברים הבסיסיים ביותר בחיי היומיום של האדם היהודי. היהדות אומרת לנו איך לנהוג בשכנים שלנו, איך לשתול את השדות שלנו, איזה דברים מותר ואסור לנו ללבוש וכמובן מה מותר ואסור לנו לאכול ומתי. לצד כל אלו נראה ישנן מצוות שנוגעות לדברים בסיסיים אפילו יותר ודוגמה נהדרת לכך היא מצוות נטילת ידיים. איך הפכה הפעולה הבסיסית והכה חשובה הזו של שטיפת ידיים למצווה ביהדות? מה המקור שלה? מתי מצווה עלינו ליטול ידיים ובעזרת אילו אביזרים עלינו לעשות את זה? כל זאת ועוד בטקסט שלפניכם עם כל מה שרציתם לדעת על מנהג נטילת ידיים ולא העזתם לשאול.

על מצוות נטילת ידיים

מצוות נטילת ידיים היא מצווה של טיהור הידיים שלנו על ידי רחיצה שלהם במים. דיני נטילת הידיים נידונים במשנה במסכת ידיים. בתלמוד הבבלי מרבית הדיון נמצא במסכת חולין. הנטלה היא כלי שמשמש לביצוע הפעולה הזו וניתן למצוא אותה כיום במקומות שונים כמו בתי כנסת ובתי עלמין.

פירוש המונח ״נטילת ידיים״

מקור הביטוי הוא בימי קדם אז המשרתים ביצעו את הפעולה ובעצם נטלו את הידיים של הזולת מתוך כך גם נגזר השם של הכלי – נטלה.

 

 

מתי יש לבצע נטילת ידיים?

על פי ההלכה יש לבצע נטילת ידיים בזמנים ברורים:

לפני תפילה:

המנהג ליטול ידיים לפני תפילה התגלגל מעבודת הכוהנים שרחצו את ידיהם לפני שביצעו את מלאכת הקודש. כיום מקובל ליטול ידיים מפני שההנחה היא שכל אדם משתמש בידיו לחטא כזה או אחר ולפני שניגש למלאכת התפילה והקודש יש לטהר את ידינו.

לפני האוכל:

גם כאן מדובר על מנהג שהשתרש מאז עבודת הכהנים שלפני האכילה נהגו לרחוץ את ידיהם. בהמשך הוסיפו חכמים כי הנטילה הזו חשובה למדי מפני שהידיים העובדות נוטות להתלכלך ויש כאן גם היבט בריאותי מובהק בנוסף לכל.

בעת היקיצה:

נטילת הידיים היא גם חלק מברכות השחר ואחת מהפעולות הראשונות למעשה שאדם יהודי מצווה לעשות.

אחרי הקידוש:

על פי ההלכה יש לבצע נטילת ידיים אחרי קידוש לערב שבת ולפני ברכת המוציא לחם מן הארץ. החל מרגע הנטילה ועד לסיום ברכת המוציא נהוג שלא לדבר.

זמנים נוספים:

נטילת ידיים מצווה בעוד שלל מקרים נוספים ביהדות לרבות נגיעה באזור מוצנע בגוף או נגיעה בנעליים וכפות הרגליים, לאחר תספורת או תגלחת, לאחר גזיזת ציפורניים, לאחר כניסה לבית קברות או לאחר השתתפות בטקס הלוויה ולאחר עשיית צרכים.

על הנטלה

שימו לב שאת המצווה יש לקיים באמצעות נטלה כאמור לפי תנאים הלכתיים מסוימים. אסור שיהיה בכלי סדק או נקב מכל סוג שהוא ועליו להיות יציב ולעמוד בכוחות עצמו. כמו כן עליו להכיל שיעור של לפחות רביעית הלוג.

על המים להיות במראה ובצורה הטבעיים שלהם ואסור להשתמש במים שנעשתה בהם מלאכה כזו או אחרת כגון שטיפת כלים או מים שהניחו בהם למשל בקבוק חם במטרה לקרר אותו.

לסיכום

מדובר במצווה בסיסית אך חשובה למדי ביהדות. נטלה היא כלי שאיננו יקר וניתן לרכוש נטלות מהודרות נפלאות לבית. כעת משאתם מבינים את מהות המנהג תוכלו להקפיד על קיומו כהלכה. בהצלחה!

נגישות