תזונה בהיריון ובהנקה: מה מותר וממה עדיף להימנע?

היריון הוא זמן קסום עבור אישה כשהיא יוצאת למסע של יצירת חיים חדשים. עם זאת, זו יכולה להיות גם תקופה מאתגרת שכן גוף האישה עובר שינויים רבים, פיזיים ורגשיים כאחד. היבט חיוני אחד של הריון ושל ההנקה שיכול להשפיע מאוד על בריאות האם והתינוק הוא תזונה. שנתחיל?

תזונה במהלך ההיריון

השליש הראשון של ההיריון הוא תקופה מכרעת שבה גוף האישה עובר מספר שינויים. כתוצאה מכך, חלק מהנשים עלולות לחוות בחילות והקאות שעלולות להקשות על צריכת תזונה מאוזנת. עם זאת, חיוני לצרוך מספיק חומרים מזינים לצמיחה והתפתחות בריאה של התינוק.

במהלך השליש השני והשלישי, הדרישות התזונתיות של האישה גדלות. היא זקוקה ליותר קלוריות, חלבון, ברזל, סידן וחומרים מזינים חיוניים אחרים כדי לתמוך בצרכים של תינוקה הגדל, והיא יכולה להוסיף נשנושים כיפים וטעימים לתפריט. מקורות טובים לחלבון הם בשר רזה, עוף, דגים, שעועית, עדשים, אגוזים וזרעים.

מזונות עשירים בברזל, כגון ירקות עלים ירוקים, בשר אדום ודגנים מועשרים חשובים למניעת אנמיה בהיריון מחוסר ברזל, שעלולה להזיק לתינוק. סידן חיוני להתפתחות העצם של התינוק, ונשים בהריון זקוקות לכמות גדולה של סידן ביום. מקורות טובים של סידן הם מוצרי חלב, כגון חלב, גבינה ויוגורט, ותחליפי חלב צמחיים מועשרים בסידן. חומצות שומן אומגה 3 חשובות להתפתחות המוח והעיניים של התינוק, ונשים בהריון צריכות לצרוך אומגה 3 כל יום. מקורות טובים של חומצות שומן אומגה 3 הם דגים שמנים, כמו סלמון, מקרל וסרדינים, וזרעי צ'יה וזרעי פשתן.

ממה להימנע במהלך ההיריון?

בנוסף לאכילת תזונה בריאה ומאוזנת, ישנם כמה מזונות וחומרים שנשים בהריון צריכות להימנע מהם:

  • בשר, עוף ודגים נאים או לא מבושלים
  • מוצרי חלב לא מפוסטרים
  • ביצים גולמיות או לא מבושלות
  • בשרים מעובדים מסוגים שונים
  • דגים עם רמות גבוהות של כספית, כגון מקרל, סטייק טונה, טונה לבנה, טונה אלבקור ודג רעפנון או ממשפחת הרעפנוניים
  • עישון או חשיפה לעשן

תזונה בזמן ההנקה

הנקה היא הדרך הטבעית ביותר להאכיל תינוק שזה עתה נולד, והיא מספקת יתרונות רבים הן לאם והן לתינוק. חלב אם מכיל את כל החומרים המזינים הדרושים לצמיחתו והתפתחותו של התינוק, ונוגדנים המגנים עליו מפני זיהומים ומחלות.

נשים מניקות צריכות לצרוך תזונה בריאה ומאוזנת כדי לייצר מספיק חלב לתינוק שלהן. חיוני לאכול מספיק קלוריות, חלבון ונוזלים כדי לשמור על ייצור החלב. נשים צריכות לשאוף לצרוך קלוריות נוספות ביום בזמן הנקה. מקורות טובים לחלבון הם בשר רזה, עוף, דגים, שעועית, עדשים, אגוזים וזרעים. נשים מניקות גם צריכות להקפיד לשתות מספיק על ידי שתיית הרבה מים ונוזלים. הן צריכות לשאוף לשתות לפי הכמות המומלצת להן אם הן פעילות או חיות באקלים חם. חשוב גם להימנע מצריכת אלכוהול, קפאין וחומרים אחרים שיכולים לעבור דרך חלב אם.

 

 

ממה להימנע במהלך ההנקה?

בזמן ההנקה, חשוב גם להימנע ממזונות וחומרים מסוימים שיכולים להזיק לתינוק או להפחית את ייצור החלב. הנה כמה מזונות וחומרים שנשים מניקות צריכות להימנע מהם:

  • אלכוהול
  • קפאין בכמויות עודפות
  • דגים מסוימים עם רמות גבוהות של כספית כגון מקרל, סטייק טונה, טונה לבנה (אלבקור) ודג רעפנון או ממשפחת הרעפנוניים
  • תוספי צמחים מסוימים שיכולים להשפיע על ייצור החלב
  • עישון סיגריות וחשיפה לעשן

גמילה

גמילה היא תהליך של גמילה מהנקה והתחלת האכלה במזון מוצק שמחליפה את תזונת התינוק תוך הפחתת צריכת חלב אם או פורמולה. מומלץ בדרך כלל להתחיל לגמול סביב גיל חצי שנה כאשר התינוק יכול לשבת ולהחזיק את הראש יציב.

כאשר מציגים לתינוק מזון מוצק, חשוב להתחיל עם כמויות קטנות ומזונות מרכיב אחד, כגון מחית מפרי או ירק כלשהו. הציגו בהדרגה מזונות ומרקמים חדשים והימנעו מלתת לתינוקות מזונות עתירי סוכר, מלח או שומן.

ההנקה יכולה להימשך בתהליך הגמילה, ויש נשים שבוחרות להניק במשך מספר חודשים או אפילו שנים לאחר תחילת הגמילה. עם זאת, ככל שמזון מוצק הופך לחלק משמעותי יותר בתזונת התינוק, כמות חלב האם או הפורמולה תפחת באופן טבעי, מה שחיוני כדי להבטיח שהתינוק עדיין מקבל מספיק חומרים מזינים מהתזונה שלהם. מזונות עשירים בברזל, כגון בשר טהור, עופות ודגנים מועשרים יכולים להיות מוכנסים בהדרגה לתזונה של התינוק. פירות וירקות הם גם מקורות חיוניים של ויטמינים ומינרלים לתינוק גדל.

לסיכום

תזונה נכונה חיונית הן לבריאות האם והן לבריאות התינוק במהלך ההיריון וההנקה. חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת שעשירה בחומרים מזינים, כמו חלבון, ברזל, סידן ואומגה 3. בנוסף לאלה, חשוב להימנע ממזונות וחומרים מסוימים שעלולים להזיק להתפתחות התינוק. נשים מניקות גם צריכות לשמור על תזונה בריאה ולהימנע מחומרים מסוימים שיכולים לעבור דרך חלב אם. בגיל מסוים מתחילים תהליך גמילה שצריך להיעשות בהדרגה, האכלת התינוק במזונות ובמרקמים חדשים תיעשה לאט תוך הקפדה על כך שהתינוק מקבל מספיק חומרים מזינים מהתזונה שלהם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות